Datadiefstal gegevens coronatesten

Afgelopen weekend zijn twee medewerkers van het landelijke coronatest afsprakennummer aangehouden op verdenking van datadiefstal. Zij zouden tegen betaling persoonsgegevens uit de GGD-systemen hebben aangeboden. GGD GHOR Nederland heeft aangifte gedaan en de zaak is door de politie en het OM in behandeling genomen.

Meer info vindt u op de website van GGD GHOR Nederland.  

De media besteden uiteraard ook aandacht aan deze zaak. 

Ondanks de getroffen maatregelen worden vanaf vandaag de dashboards van GGD NOG en VNOG periodiek weer ververst.    

De 25 GGD’en en GGD GHOR werken gezamenlijk aan een landelijke lijn om vragen te beantwoorden en klachten in behandeling te nemen en af te handelen. Tevens is in gezamenlijkheid gewerkt aan een landelijke richtlijn voor verwijderings- en inzageverzoeken die bij de regionale GGD’en binnenkomen.  

Binnen GGD NOG wordt altijd al goed gekeken naar een veilig gebruik van systemen en het voorkomen van verkeerd gebruik. Privacy is een groot goed en ook de GGD wil dat goed beschermen. Na de datadiefstal hebben veel bezorgde inwoners contact gezocht met GGD NOG. Voor de callcenter medewerkers zijn Q&A’s opgesteld zodat zij de vragen van inwoners kunnen beantwoorden. 

Checken of gegeven gestolen zijn 
Op de website van de politie staat een handige link om te checken of je gegevens gestolen zijn. Advies is om dan snel je wachtwoorden te veranderen en altijd tweestapsverificatie in te schakelen. 

 

Voeg toe aan selectie