Desinformatie en factchecks

Zeer interessant artikel. Leestip! Complotdenkers als Lange Frans, Willem Engel en Alex Jones maken deel uit van een internationale beweging met wortels in de Koude Oorlog. Een wereld van overheidsvrezende oliebaronnen, rechtse christenen en de Amerikaanse John Birch Society. Klik hier voor het volledige artikel. 

Factcheck DPA: mRNA-vaccins leidden niet tot auto-immuunziekten. 
In een video van BLCKBX doet prof. dr. Theo Schetters meerdere uitspraken over de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna tegen Covid-19. De vaccins zouden volgens de professor tot auto-immuunziekte kunnen leiden. Daarbij zouden volgens Schetters de meeste mensen toch al immuun zijn, waardoor ze helemaal geen Covid-19 ontwikkelen. Schetters beweert ook dat een vaccin meer dan 90 procent bescherming moet bieden om goedgekeurd te worden door de Europese Medicijnautoriteit. Het Pfizer-vaccin zou volgens de professor maar 75 procent beschermen. De video met Schetters wordt veel gedeeld op sociale media. 

BEOORDELING: de uitspraken van Schetters zijn onjuist. Het mRNA-vaccin kan niet zomaar tot een auto-immuunziekte leiden. De meeste mensen zijn daarnaast helemaal niet immuun tegen Covid-19. Ook is er geen beschermingsondergrens voor goedkeuring door de Europese Medicijnautoriteit.  

FEITEN: "Dat een mRNA-vaccin zomaar tot auto-immuniteit kan leiden omdat er een eiwit wordt gepresenteerd, is onzin," zegt immunoloog Marjolein van Egmond in het Reformatorisch Dagblad, naar aanleiding van de uitspraken van Schetters. "Cellen laten altijd na een infectie of een vaccinatie stukjes eiwitten zien. Op die manier maken ze kenbaar aan het afweersysteem dat ze zijn geïnfecteerd." Het feit dat er eiwitten te zien zijn in spiercellen, zoals Schetters in het gesprek op een foto laat zien, is niets vreemds. https://dpa-factchecking.com/netherlands/210118-99-72127/ 

Factcheck AFP: Berichten op sociale media die meer dan 1.700 keer gedeeld zijn sinds 2 januari 2020, beweren dat de griep is ‘verdwenen’ sinds het begin van de coronapandemie.
Ze citeren influenzagrafieken van de WHO en suggereren dat griepbesmettingen worden bestempeld als COVID-19-besmettingen. Dit is onjuist. Hoewel het aantal griepbesmettingen wereldwijd gekelderd is, zijn er nog steeds enkele gevallen. Volgens experts kunnen maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 ook de verspreiding van de griep tegengaan, maar er is geen sprake van dat griepbesmettingen bestempeld worden als COVID-19. Zie ook: https://factchecknederland.afp.com/minder-griep-maar-niet-door-verwarring-met-covid-19 

 

Voeg toe aan selectie