Eerste 90-plussers gevaccineerd in Apeldoorn

GGD Noord- en Oost-Gelderland is dinsdag 26 januari begonnen met het vaccineren van de mobiele, thuiswonende 90-plussers. Drie senioren uit Zeddam, Harderwijk en Apeldoorn kregen de eerste vaccinaties.

De heer Bieleveldt (91), de heer Molenkamp (94) en mevrouw Lock-van de Veen (91) in Apeldoorn kregen de eerste vaccinaties onder de groep 90-plussers in de regio. Minister De Jonge was digitaal aanwezig bij de vaccinatie. “Ik zit veel thuis, de kinderen doen de boodschappen. Ik wil niemand besmetten en zelf ook niet ziek worden. Ik ben nog erg goed en wil weer wat doen,” reageert meneer Molenkamp op de vaccinatie. 

Perspectief 
“De GGD heeft zeer ruime ervaring met vaccineren. In de organisatie merk ik dat onze medewerkers blij zijn dat ze mensen hiermee perspectief kunnen bieden. Naast de zorgmedewerkers vaccineren we nu ook de senioren in onze regio. We hopen dat er snel meer vaccins beschikbaar zijn zodat we kunnen opschalen om meer mensen te kunnen vaccineren.” aldus Jacqueline Baardman, directeur publieke gezondheid bij GGD Noord- en Oost-Gelderland. 

Uitnodiging 
De door de huisarts aangemerkte thuiswonende 90-plussers die mobiel genoeg zijn om een vaccinatielocatie van de GGD te bezoeken, ontvangen een uitnodiging van hun eigen huisarts. De volgende groep, thuiswonende ouderen in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar, krijgen vanaf het einde van de week een uitnodiging voor vaccinatie via het RIVM. Ouderen die niet voldoende mobiel zijn, worden door de huisartsen gevaccineerd. 

Mobiele thuiswonende ouderen vanaf 60 jaar die nu al gebruikmaken van (gemeentelijke) vervoersvoorzieningen, kunnen deze ook gebruiken om naar een GGD-vaccinatielocatie te reizen. Ook als zij normaal gesproken een eigen bijdrage voor de rit betalen, hoeft dat in dit geval niet. 

Bovendien komen de hiervoor gemaakte kilometers niet ten laste van een eventueel kilometerbudget dat zij van de gemeente hebben gekregen voor sociaal-recreatieve doeleinden.  
  
Extra kosten die gemeenten voor deze tijdelijke inzet maken, worden meegenomen in het algemene onderzoek naar de meerkosten 2021 voor gemeenten als gevolg van COVID-19, verbijzonderd voor het doelgroepenvervoer. Staande afspraak is dat het Rijk meerkosten die direct voortvloeien uit de coronamaatregelen van het kabinet en het volgen van de RIVM-maatregelen, vergoedt aan gemeenten.   

Meer informatie 
Lees meer over het gebruik van gemeentelijke voorzieningen voor vervoer ouderen naar GGD-priklocaties 

Voeg toe aan selectie