Inzet defensie bij zorghotel Apeldoorn

De hulp die het zorghotel biedt bestrijkt de regio Noord- en Oost-Gelderland 

10 militairen zijn sinds 30 december ingezet in het zorghotel in Apeldoorn. Zij waren de eersten van de ongeveer 100 extra militairen die de krijgsmacht beschikbaar stelt ter ondersteuning van de coronazorg in Nederland. Deze 10 militairen zijn afkomstig van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Defensie levert het team in principe tot en met 19 januari. 

Door de druk op de acute en niet-acute zorg is het leveren van personeel door de zorgorganisaties in de regio een groot probleem. Er is samen met de bestuurders van de zorgorganisaties bewust voor gekozen om de zorg te centraliseren in verband met de personeelstekorten. De zorghotels in de Achterhoek en in Apeldoorn zijn voor alle inwoners van Noord- en Oost-Gelderland. Zij vangen cliënten op tot aan Harderwijk. Daarom gaat de locatie in Ermelo (De Dillenburg) vooralsnog niet open. 

Handen aan het bed 
Zorghotel Chrysant, op locatie Casa Bonita, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn en omstreken, speelt een grote rol in de regionale ontlasting van ziekenhuizen en thuiszorg voor coronapatiënten. Er verblijven mensen die corona hebben en die vanwege hun ziekte tijdelijk niet thuis de zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben. Zij hebben intensieve zorg nodig, maar door de grote druk op de zorg vanwege het coronavirus kampt het zorghotel met een tekort aan zorgprofessionals. De 10 militairen bieden hulp als extra ‘handen aan het bed’.  

Gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zorgorganisaties  
De bemensing van de zorghotels is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zorgorganisaties. Ieder moet een deel leveren, zodat de strikt noodzakelijke zorg geleverd blijft. Sinds 30 december zijn ook 10 militairen ingezet in het zorghotel Apeldoorn. Dat geeft al aan hoe hoog de personele druk is. Van de mensen die gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te melden voor het bieden van hulp, hebben de eersten al diensten gedraaid. Dit samen heeft ertoe geleid dat het zorghotel in Apeldoorn inmiddels heeft kunnen opschalen. Maar de druk op de zorg blijft enorm. De algemene boodschap blijft dan ook: we hebben zeer veel waardering voor iedereen die zich keihard inzet om de zorg toegankelijk te houden. Hun toewijding en flexibiliteit is buitengewoon. Maar we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. We kunnen niet anders dan ons aan de geldende maatregelen houden. We zijn het verplicht aan de zorg, aan iedereen wiens zorgbehandeling wordt uitgesteld en ook aan de kinderen en jongeren die nu niet naar school kunnen. Hoe moeilijk het ook is, en ondanks dat we binnenkort starten met vaccineren. We moeten dit samen volhouden. De continuïteit van de zorg en de bescherming van kwetsbare mensen is enorm belangrijk.

Voeg toe aan selectie