Start vaccineren: informatie en voorlichting

Woensdag 6 januari 2020 zijn landelijk de eerste vaccinaties gezet bij zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Hieraan is veel aandacht besteed in de media. In eerste instantie worden diverse groepen zorgmedewerkers gevaccineerd, in de loop van de tijd komen steeds andere doelgroepen aan de beurt. De planning van verschillende doelgroepen is dynamisch. Dat komt omdat er verschillende afhankelijkheden zijn: De geschiktheid van vaccins voor specifieke groepen; Het moment van beschikbaarheid van vaccins, en de aantallen waarin ze worden geleverd, en de logistieke kenmerken van vaccins: leveringswijze, omvang en dergelijke. 

In de afgelopen weken deden zich drie ontwikkelingen voor waardoor het kabinet keuzes gemaakt heeft binnen de vastgestelde hoofdroute: 

  • Het advies van de Gezondheidsraad om het BioNTech/Pfizer vaccin zo veel mogelijk te reserveren voor 60-plussers en te starten met het vaccineren van de oudsten. 
  • De conclusie van het  RIVM dat inzet van het BioNTech/Pfizer vaccin niet mogelijk is bij de kwetsbare groepen in de huisartspraktijken. 
  • De veranderende epidemiologische situatie van de afgelopen weken, waaronder de ontwikkelingen van de VK-variant van het virus en de grotere druk in de acute COVID-zorg in de ziekenhuizen. 

De ziekenhuizen zijn ook 6 januari gestart met het vaccineren van hun medewerkers in de acute zorg. In onze regio is onder meer in het Slingeland Ziekenhuis gestart met het vaccineren van medewerkers uit de directe COVID-zorg. Het gaat om artsen en verpleegkundigen van de Intensive Care, de Spoedeisende Hulp (SEH) en de corona-afdeling en ambulance medewerkers. Longarts krijgt eerste prik in ziekenhuis Doetinchem: ‘Net of je je laat vaccineren voor je op reis gaat’ | Coronavirus | gelderlander.nl 

In tegenstelling tot eerdere berichten starten we in de regio Noord- en Oost-Gelderland op 15 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers uit de verpleeg- en verzorghuizen (care). De uitnodigingen naar de eerste groepen zijn hiervoor verstuurd. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. Op woensdag 8 januari vaccineert de GGD in Veghel, Rotterdam en Houten. Op 11 januari starten de GGD’en in Amsterdam, Drenthe en Haaglanden. Vanaf 15 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties. 

Voor iedereen geldt: als je aan de beurt bent voor vaccineren, krijg je via je werkgever een uitnodiging per brief. Je kunt dan een afspraak maken voor de vaccinaties. Hoe dat moet staat in de brief (nu nog telefonisch, later kan dat ook digitaal). Na het maken van de twee afspraken wordt een bevestigingsmail toegezonden. In deze mail zit een link naar de benodigde gezondheidsverklaring. 

Boodschap 
De communicatie is enerzijds gericht op het geven van feitelijke informatie. De boodschap ‘Het is begrijpelijk dat je vragen hebt' komt voorlopig in alle uitingen terug. Naast de feitelijke informatie zal centraal staan ‘wat doe je als je gevaccineerd bent': testen bij klachten en naleven van de coronamaatregelen blijven ook noodzakelijk als je gevaccineerd bent. Aan deze boodschap zal in de persconferentie van aanstaande dinsdag ook aandacht besteed worden. Onderstaand de tekst van de landelijke advertenties die ook via gemeentelijke kanalen gedeeld kan worden. 


Eigen keuze 
Vaccineren is gratis en vrijwillig. Maar hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug. 
   
Een veilig vaccin 
Voor de veiligheid van het coronavaccin gelden strenge eisen, net als voor andere vaccins die tot de Europese Unie worden toegelaten. De snelle ontwikkeling van de coronavaccins is mogelijk omdat enorm veel onderzoekers wereldwijd de krachten hebben gebundeld. Het leverde ook tijdwinst op dat verschillende fasen van onderzoek tegelijk plaatsvonden en dat de beoordelaars al meekeken. 
   
Bijwerkingen mild en kortdurend 
De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Een deel van hen ervaarde milde bijwerkingen, zoals pijn op de plek van de prik, spierpijn, hoofdpijn of verhoging. 

Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. Als straks miljoenen mensen het vaccin krijgen, zijn zeldzame bijwerkingen, of bijwerkingen die na langere tijd optreden, nooit helemaal uit te sluiten. Daarom wordt de veiligheid van het vaccin goed in de gaten gehouden en kunnen vermoedelijke bijwerkingen worden gemeld op mijnbijwerking.nl. 

Belangrijkste stap 
Om jezelf en uiteindelijk de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus is vaccineren de belangrijkste stap. Dus laten we onze mouwen opstropen. 

Het is begrijpelijk als je vragen hebt.  
Antwoorden vind je op coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351. 


Voorlichting en veelgestelde (medische) vragen  

  • Om de vele vragen van kleine zorgorganisaties te ondervangen heeft de GGD-GHOR een bericht op hun website geplaatst. De link vind je hier.  
  • Actuele (publieks)informatie van de Rijksoverheid en antwoord op vragen rondom vaccineren is te vinden op de website coronavaccinatie.nl
  • De Rijksoverheid heeft ook een webcare centrum ingericht om goed en snel vragen die via verschillende kanalen binnen komen te beantwoorden. 
  • RIVM geeft op de website informatie voor professionals; voor publieksinformatie verwijst het RIVM naar Rijksoverheid-site coronavaccinatie.nl 
  • GGD Noord- en Oost-Gelderland informeert op hun website over hoe vaccineren in onze regio in zijn werk gaat: https://www.ggdnog.nl/corona/corona-vaccinaties 
  • Zorgmedewerkers kunnen met vragen ook terecht bij hun werkgever of de koepelorganisatie. 

Toolkit 
Voor de lokale en regionale communicatie over coronavaccinatie heeft de Rijksoverheid een toolkit gemaakt. Hierin vind je veel materialen zoals de roadmap, banners, social posts, filmpjes en meer. De informatie wordt steeds uitgebreid, dus kijk hier regelmatig op voor updates.  

Talkshow VWSVWS heeft ook een talkshow opgenomen. Deze is bedoeld voor zorgmedewerkers die gevaccineerd gaan worden. De talkshow wordt opgenomen in de toolkit van VWS en is vanaf 6 januari te bekijken. 

Religieuze overwegingen 
Dinsdagavond 15 december zond de RMU (Reformatorisch Maatschappelijke Unie) een live bijeenkomst uit over 'Vaccinatiedwang'. Verschillende experts zetten hierin vanuit Christelijk perspectief uiteen welke vaccinaties er zijn en welke ethische overwegingen er zijn. Ook wordt vaccinatie vanuit arbeidsjuridisch perspectief belicht. De professionele verantwoordelijkheid wordt benadrukt.   

Het webinar is terug te kijken en mogelijk interessant voor organisaties waar religieuze overwegingen sterk spelen in de keuze rond vaccinaties.  

Voeg toe aan selectie