Vaccineren; wie krijgt welk vaccin en blijf testen

GGD Noord- en Oost-Gelderland krijgt vragen over wie wanneer welk vaccin krijgt. Dit zijn vragen waar de Rijksoverheid over gaat. Op de website van de overheid is onder meer antwoord te vinden op de vraag ‘Kan ik zelf kiezen welk vaccin ik krijg?’

Informatie over de diverse vaccins is op de website van de rijksoverheid te vinden. 

Er is ook een nieuwe infographic over de vaccinatiestrategie. Deze is niet per se voor het algemeen publiek bedoeld, maar geeft een visuele toelichting op het vaccinatiebeleid. In deze infographic staat de planning van vaccinatie voor de verschillende doelgroepen weergegeven. De planning is afhankelijk van o.a. goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. Op basis van ontwikkelingen en adviezen kan ook veranderen welke groep welk vaccin krijgt. 

Gevaccineerd? Blijf testen! 
Ook als je na de vaccinatie klachten hebt die bij het coronavirus passen, laat je je testen. Na de vaccinatie is de kans groot dat je niet of minder ziek wordt van een corona besmetting. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het coronavirus niet meer kan verspreiden. Het is daarom belangrijk dat u zich na vaccinatie nog steeds aan de coronaregels houdt. 

Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. Ook mensen die twee keer gevaccineerd zijn, kunnen dus nog corona krijgen. Maar de kans is wel klein en het ziekteverloop is dan meestal minder ernstig. Het blijft daarom altijd belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. 

Voeg toe aan selectie